• ⚽ En respect hebben we zeker ⚽

  In zijn column van 7 april 2024 in het AD spreekt Mario van der Ende zijn bewondering uit voor Louise Meeuwissen, voetballer van RKAVV die aan een zeldzame vorm van lymfeklierkanker lijdt en dit jaar de marathon van Amsterdam gaat lopen.

  Met trots en respect willen wij deze column delen (met goedvinden van Mario van der Ende). Hieronder de letterlijke tekst van deze column.

   

  "Louise voelde de grond onder haar voeten wegzakken toen ze de diagnose hoorde

  Geluk is niet de afwezigheid van problemen, maar het vermogen er mee om te gaan. Deze quote zou zomaar de lijfspreuk van Louise Meeuwissen, speler van RKAVV Vrouwen 1, kunnen zijn. De 20-jarige derdejaars TU-studente bouwkunde staat alweer zeven jaar op de ledenlijst van de Leidschendamse voetbalclub.

  Louise staat niet bekend om haar excellente technische vaardigheden - een dubbele schaarbeweging is wat te hoog gegrepen - maar haar bezieling, opofferingsgezindheid, leergierigheid, interesse in anderen, duelkracht en mentaliteit maken van haar een uiterst waardevolle middenvelder.

  Vorige week maakte Louise binnen RKAVV bekend dat zij sinds januari lijdt aan het Hodgkin-lymfoom, een in ons land zeldzaam voorkomende vorm van lymfeklierkanker.

  Mokerslag

  Toen zij de jobstijding van de hematoloog ontving, veranderde dit op slag haar leven. natuurlijk voelde Louise na deze mokerslag de grond onder haar voeten wegzakken maar ze had ook direct het besef dat als je ergens wilt komen, je eerst moet besluiten niet te blijven waar je nu bent. Haar focus stond acuut gericht op herstel. Het geplande, door velen als slopend ervaren, chemotherapietraject zag zij als uitdagend en schonk haar bijzondere ervaringen.

  Zij kon als fitte twintiger aan het traject beginnen, leerde waarderen dat zij over innerlijke veerkracht beschikt en had geluk dat zij tijdens de chemokuren kon blijven hardlopen. Het hardlopen geeft haar een gevoel van controle en 'normaal' te kunnen blijven doen in een periode die als een achtbaanrit aanvoelt en waarin veel buiten haar macht ligt. Geïnspireerd door deze ervaring, heeft Louise besloten op 20 oktober de TSC Amsterdam Marathon te gaan lopen om geld in te zamelen voor KWF-kankerbestrijding.

  Respect 

  Elke trainingssessie voelt momenteel als een unieke uitdaging en overwinning, zowel op haar ziekte, als op twijfel en angst die ermee gepaard gaan. Zij wil haar omgeving laten zien dat het mogelijk is te blijven bewegen, te blijven leven, zelfs als je geconfronteerd wordt met iets zo ingrijpend als kanker.

  Wat zullen ze bij RKAVV respect hebben voor Louise, die te midden van haar moeilijkheden genoeg mogelijkheden ziet!"

rfwbs-sliderfwbs-slide