Gedragsregels RKAVV (laatste update:29 maart 2022)
1. Inleiding
Normen en waarden en discipline bij de beoefening van het voetbalspel zijn heel belangrijk.
Wij werken actief aan de bewustwording bij spelers, begeleiders, scheidsrechters, trainers, supporters en ouders/verzorgers op dit vlak. Voetbalterrein is een ontmoetingsplaats waar sporters met plezier en voldoening spelen. Dit vraagt om duidelijke gedragsregels, en discipline die door Bestuur en Commissies actief worden uitgedragen. Vooral de trainers, begeleiders, scheidsrechters en ouders/verzorgers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie voor wat betreft het uitdragen en bewaken van gedragsregels. Daarnaast hebben de senioren binnen de vereniging een duidelijke voorbeeldfunctie. Bij overtreding van de regels kunnen sancties volgen.
2. Algemeen
De gedragscode geldt voor alle leden en bezoekers van de voetbalvereniging. Voor iedereen (senioren, jeugdleden, spelers, trainers, scheidsrechters, begeleiders, supporters, ouders/verzorgers, bezoekers, overige doelgroepen) gelden onze specifieke gedragsregels.
3. Doelstelling
Wij willen alle leden binnen hun persoonlijke mogelijkheden zo goed mogelijk laten genieten van voetbal. Enthousiasme, ontspanning en plezier zijn daarbij de belangrijkste elementen. Maar vooral discipline en normen en waarden. Het streven is om alle teams op een gepast niveau aan de competitie te laten deelnemen met voldoende uitdaging om beter te gaan voetballen. Door ontwikkeling van zowel het voetbalspelspel als het verenigingsgevoel willen we bewerkstelligen dat de voetbalsport normen en waarden actief uitdraagt.
Over wie gaat het?
Iedereen die lid is van onze voetbalvereniging moet van deze gedragscode op de hoogte zijn. Voor jeugdleden geldt bovendien dat ook de ouders/verzorgers op de hoogte moeten zijn van deze gedragscode. Deze gedragscode moet door iedereen binnen onze vereniging, worden uitgedragen en nageleefd, dus ook door het bestuur/trainers/coaches en begeleiding teams. We moeten elkaar hierop kunnen en durven aanspreken. Goede omgangsvormen vormen het uitgangspunt voor ons handelen.
Waarover gaat het?
Het gaat over hoe we met elkaar om willen gaan. En over regels en het naleven hiervan. Het gaat over wat we normaal vinden en niet normaal vinden. We noemen dit “normen en waarden”. Eerst proberen we duidelijk te krijgen wat de regels zijn. Daarna spreken we met iedereen af wat we daar onder verstaan (wat is normaal en wat is niet normaal). Wat gebeurt er als iemand zich niet aan de regels van de gedragscode houdt? We nemen dan maatregelen, zoals het aanspreken van betrokkenen of het opleggen van sancties. Dit is omschreven in ons statuut “Sportiviteit en Respect”.
4. Algemene gedragsregels
Het bestuur van RKAVV vraagt nadrukkelijk aandacht voor discipline, normen en waarden voor, tijdens en na de beoefening van de sport.
Wat zijn onze uitgangspunten?
Voetbal is een teamsport, die je met elkaar en met de tegenstander gezamenlijk beoefent.
Zonder samenspel geen voetbal en zonder tegenstander geen voetbal!
Goede omgangsvormen op basis van heldere en duidelijke gedragsregels vormen het uitgangspunt voor alles wat wij met, in en voor de vereniging willen bereiken.
Hieronder volgen een aantal algemene regels die tijdens het verblijf op het sportcomplex en die tijdens het voetballen van toepassing zijn. Vanzelfsprekend nemen we deze regels ook in acht als we elders te gast zijn om onder de naam van RKAVV te voetballen e/o te supporteren.
Algemene regels
Op en rond het sportcomplex
Het sportcomplex en de kantine is van ons allemaal. Wees er zuinig op en zorg dat het netjes blijft. Denk daarbij in ieder geval aan de volgende punten:
Degene die zich hier niet aan houdt, wordt op dat gedrag aangesproken.
5. Gedragsregels voor de speler
6. Gedragsregels voor spelers en leden ten opzichte van arbitrage.
‘Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd’
Met arbitrage worden de scheidsrechter en de assistent scheidsrechters bedoeld. Alle leden van een voetbalvereniging zijn verantwoordelijk voor het gedrag ten opzichte van de arbitrage. We hebben altijd respect voor de scheidsrechter, ook als deze een fout maakt.
Onder misplaatst gedrag wordt verstaan:
Alle leden leveren voldoende inspanningen om de reputatie van de vereniging in eren te houden. Indien een lid zich aan misplaatst gedrag schuldig maakt zal hij of zij op zijn of haar gedrag worden aangesproken.
Hoe te handelen bij misplaatst gedrag voor, tijdens en na de wedstrijd
Procedure bij escalatie
Bij fysiek geweld tegen de arbitrage
Bij fysieke of verbale dreiging tegen de arbitrage
Bij persoonlijke verbale belediging
Indien bovenstaande escalaties zich enkele malen herhalen, zal het Bestuur passende maatregelen nemen.
7. Gedragsregels voor de ouders/verzorgers van de jeugdspeler
Alle algemene gedragsregels van spelers en leden zijn uiteraard ook op de ouders/verzorgers van toepassing. De ouder/verzorger:
Van de ouders/verzorgers wordt verwacht dat zij:
8. Gedragsregels rond sociale veiligheid
Wij willen een vereniging zijn waar iedereen veilig en plezierig kan voetballen. Een vereniging waar iedereen zich veilig voelt om zich te ontwikkelen binnen de sport. Binnen onze vereniging is daarom geen plek voor grensoverschrijdend gedrag. Wij hebben een open cultuur waardoor we elkaar durven aan te spreken als iemand zich toch op een grensoverschrijdende manier gedraagt. En als er toch iets misgaat, weten we hoe te handelen.
Omgangsregels
Wat grensoverschrijdend gedrag is, bepaal jijzelf. Jij bepaalt wanneer gedrag een grens overgaat.
De ander, de omgeving, maar ook die persoon zelf kan daardoor grote fysieke, mentale en emotionele schade door oplopen. Om grensoverschrijdend gedrag voor te kunnen zijn gelden bij RKAVV de volgende algemene omgangsregels:
Gedragsregels Social Media
Het gebruik van Social Media (zoals Facebook, Twitter, Whatsapp, Snapchat, Instagram, enz.) is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Om die reden vinden wij het binnen RKAVV erg belangrijk dat voor iedereen duidelijk is wat wij van hem of haar verwachten bij het gebruik van die Social Media
Uiteraard gaat het dan om het gebruik van Social Media dat van invloed is of kan zijn op RKAVV. Voor de leden gelden dan ook de volgende uitgangspunten en richtlijnen voor het gebruik van Social Media. Het gaat alleen om situaties waarbij er een overlap is (of kan zijn) tussen voetbal en privé. Als er geen raakvlak is met de club dan is er sprake van een privé-situatie.
Maar let op: ook dan is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met Social Media
Uitgangspunten:
Gedragsregels seksuele intimidatie NOC*NSF
De sportbonden in Nederland nemen seksuele intimidatie serieus. NOC*NSF heeft gedragsregels voor sportbegeleiders opgesteld. Die regels zijn door alle landelijke sportbonden onderschreven. De regels zijn gemaakt om de risico’s op ongewenst gedrag in de relatie pupil en trainer te verkleinen en ze fungeren als toetssteen voor het gedrag van begeleiders en sporters in concrete situaties. Hieronder vindt u de elf gedragsregels die worden onderschreven door alle landelijke sportorganisaties die zijn aangesloten bij NOC*NSF.
In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen. Bij het niet volgen van deze gedragsregels spreken wij elkaar daarop aan, in het belang van spelers en begeleiders. Van strafbare feiten wordt aangifte gedaan. Bij het niet volgen van de gedragsregels kan aanleiding zijn voor sancties.
RKAVV wil een veilige vereniging zijn, waar iedereen met plezier bezig is met haar of zijn sport, voetballen. We doen er met elkaar alles aan om juist zaken als ‘pesten’, conflicten en ruzie, discrimineren en seksuele intimidatie binnen onze vereniging te voorkomen.
Maar stel nu dat….
De praktijk binnen diverse sportverenigingen heeft uitgewezen dat er momenten en gebeurtenissen zijn waarbij grensoverschrijdend gedrag niet voorkomen had kunnen worden. Binnen RKAVV willen wij dit graag voor zijn.
Dit is dan ook één van de redenen waarom er bij ons een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) te vinden is. De VCP is voor de leden, de vrijwilligers, de ouders en het bestuur het centrale aanspreekpunt om met elkaar zorg te dragen dat de wijze waarop we met elkaar binnen de club omgaan leuk én veilig is en blijft.
Zo adviseert en stimuleert zij het bestuur om preventieve maatregelen te nemen zodat grensoverschrijdend gedrag zoveel mogelijk voorkomen kan worden.
Voorkomen is beter dan genezen.
VERTROUWENSCONTACTPERSOON
De vertrouwenscontactpersoon van RKAVV is Miranda Remmerswaal. Je kunt haar bereiken via vertrouwenscontactpersoon@RKAVV.nl
De vertrouwenscontactpersoon is er ook voor vragen die kunnen spelen vóór dat er problemen zijn.
Bij een vertrouwenspersoon kun je terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor trainers, coaches, ouders, begeleiders en teamleden. Daarbij: snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie, maakt dat deze niet verergert en ook herhaling kan zo voorkomen worden.
Vragen waarmee je terecht kunt bij de vertrouwenscontactpersoon kunnen gaan over:
Maar ook wanneer je twijfelt of je met je vraag bij de vertrouwenscontactpersoon aan het juiste adres bent, kun je gewoon contact opnemen.
Wat doet een vertrouwenscontactpersoon?
De VCP luistert naar je verhaal en helpt je zoeken naar de juiste weg om de situatie op te lossen. Informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld. De VCP doet niets waar jij geen toestemming voor hebt gegeven en waarvan jij niet op de hoogte bent. De VCP zal jou na de eerste opvang niet verder persoonlijk begeleiden. Als jij verdere opvang of begeleiding nodig hebt, of als er nader onderzoek moet plaatsvinden (dat doet de VCP dat in principe niet zelf) zal de VCP samen met jou, en alleen met jouw toestemming, bekijken waar dat kan plaatsvinden of wie dat kan doen.
In bepaalde situaties kan het belangrijk zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken of elders advies te vragen. Maar dit zal alleen in samenspraak en in goed overleg met jou plaatsvinden.
Vertrouwelijkheid
Dat het soms belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, maar dit gebeurt nooit zonder overleg en toestemming.
De gesprekken die er tussen jou en de vertrouwenspersoon plaatsvinden, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar:
De activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoording van het bestuur.
Als er sprake is van seksuele intimidatie en je wilt het niet meteen bespreken met een vertrouwenscontactpersoon van RKAVV, dan kun je ook terecht bij het NOC*NSF meldpunt met eerste vragen, twijfels of om je verhaal te vertellen. Het NOC*NSF meldpunt is dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen. Het nummer is 0900 - 202 55 90 (0,10 euro per minuut).
9. Alcohol, tabak en drugs
Het geven van het goede voorbeeld door volwassenen is van groot belang. Omdat het voorbeeld niet alleen volwassenen betreft, maar in heel veel gevallen juist (jonge) jeugd, dienen onderstaande zaken apart genoemd te worden:
In die gevallen waar de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van het bestuur in de geest van deze gedragsregels te handelen.