• In memoriam Jacques Berkhout

  Op 17 april 2022 is op 87 jarige leeftijd ons erelid Jacques Berkhout overleden. 20 jaar lang was Jacques penningmeester van zijn club RKAVV.
  Als zeer gewaardeerd lid liet hij zich nog regelmatig zien op zondagmiddag bij de wedstrijden van ons eerste. In ons onlangs verschenen 100-jaar jubileumboek staat op p72 en p73 een mooi artikel over Jacques dat we hieronder voor u hebben geplaatst.
  Met het overlijden van Jacques is ons een markante RKAVVer ontvallen.

  RKAVV wenst kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.
   
  ------------------
   
  Onder de tekst vindt u de rouwkaart en enige foto’s van Jacques.
   
  ------------------
   
  Uit 100-jaar jubileumboek, p72-73:
   
  Spotlight: Jacques Berkhout
   
  ‘Tijd om iets terug te doen voor de club’
   
  Zijn eerste schreden op het voetbalpad zet de 12-jarige Jacques Berkhout vlak na de Tweede Wereldoorlog bij Tonegido. Dat is immers dichtbij de Zeeheldenbuurt waar hij woont, en allerlei vriendjes voetballen er. Maar moederlief, katholiek, geeft de voorkeur aan een katholieke voetbalvereniging en voor buurman Joop Willemse, aanvoerder van RKAVV 1, is het een uitgemaakte zaak dat kleine Jacques naar de rood-witten zou gaan. Na een keuring (‘Je moest 1,65 zijn, ik was 1.60, maar de dokter zei ga maar even aan de deurpost hangen’), wordt Jacques lid van RKAVV. Eén van zijn eerste daden is overigens een jeugdvaandel overhandigen bij het 25-jarig jubileum van de club in 1947.
   
  Geld voor een tenue is er echter niet. Voor 2 gulden 50 kan hij (te kleine) voetbalschoenen overnemen van een vriend (‘Ik heb een half seizoen met kromme tenen gelopen’) en met een veel te grote zwarte broek van Joop Willemse en een wit overhemd en sokken van zijn vader, komt Jacques in de C-jeugd te spelen. Gelukkig waren er meerderen met een incompleet tenue. In totaal draagt hij 18 jaar het RKAVV-shirt, met als hoogtepunt de promotie met het tweede elftal naar de KNVB. Zowel in de competitie als in de promotiewedstrijden blijft RKAVV ongeslagen.
   
  Rond zijn 30e hangt hij de voetbalschoenen aan de wilgen. Met schoonvader Jan Schouten, in wiens bouwbedrijf hij financieel directeur is, bezoekt hij de wedstrijden van RKAVV 1, thuis en uit. In 1977 staat opeens voorzitter Wim Spigt aan zijn bureau. RKAVV is dringend op zoek naar een penningmeester en volgens Spigt is het tijd dat Jacques eens iets terugdoet voor de club. Dat penningmeesterschap zou voor hem een fluitje van een cent zijn. Hij moest maar eens komen kijken bij een bestuursvergadering. Prompt wordt hij aangesteld als penningmeester. En dat blijft hij 20 jaar. Daarna blijft hij nog de administratie doen, en is hij lid van de kascontrole- en sponsorcommissie. Sinds enige jaren maakt hij deel uit van het illustere gezelschap Tafel 1 (‘Maar we dunnen helaas steeds meer uit’) en bezoekt hij de thuiswedstrijden van RKAVV 1.
   
  Een letterlijk hoogtepunt is het RKAVV-jubileum van 1997. Jacques maakt deel uit van de feestcommissie. Voor de jubileumwedstrijd tegen oud-Oranje mag hij op een wel heel bijzondere manier de wedstrijdbal en de nieuwe clubvlag naar het hoofdveld van de Kastelenring brengen. Door middel van een … parachutesprong! ‘Dat was vanaf 4 kilometer hoog, waarvan 1500 meter vrije val. We werden ergens boven Zoeterwoude gedropt, pas toen ik ver beneden de Gamma zag, wist ik dat we in de buurt zweefden.’
   
  In 1995 ontvangt Jacques de NKS Zilveren Speld, in 2009 wordt hij erelid van RKAVV en krijgt hij de KNVB Bondsspeld opgespeld.

rfwbs-sliderfwbs-slide