• Zaterdag 16 juni 2018. De dag dat RKAVV VR1 revanche neemt op de verloren finale van vorig jaar, waarin het kansloos was tegen Jong Ado Den Haag. Maar ook revanche op de kampioen van de 2e klasse en tegenstander van vandaag Lyra. Een sterke ploeg waar RKAVV in de competitie 2x van verloor.

  Aan de aftrap stond dan ook een geconcentreerd en gretig RKAVV. Aan de aftrap dus, want de concentratie deze ochtend was niet bij iedereen van RKAVV aanwezig. Een dejavu ‘Jodan Boys uit’ moment werd zichtbaar toen trainer Bert van der Kaa het woordje ‘shirtjes’ liet vallen in de Velo kantine. De ogen van Nina van der Hoeven zochten verschrikt die van Sterre van der Zalm en beide speelsters realiseerden zich dat er nog iets in Leidschendam was blijven liggen??

  Gelukkig is Wateringen wat dichterbij dan Gouda en waren de shirts en Sterre op tijd aanwezig voor de aftrap om 15.00 uur. Aanvoerster Claudia van der Hulst (Rome), rechtsback Stephanie Groenendijk (o.a. samen met Mandy Martens en leidster Nikita van der Wijngaard in Barcelona) stonden vandaag niet aan de aftrap en ook Annemijn van der Veldt die over een weekje met het Nederlands Militair elftal het WK in Texas speelt was vandaag alleen supporter.

  Ook Danitsja Verwoerdt zou dat WK spelen, maar zij gaat volgende week trouwen en reist dus niet mee naar Texas. Fijn voor RKAVV want dat betekende dat zij vandaag Claudia kon vervangen als aanvoerster en samen met Jessie van Leeuwen in het hart van de verdediging plaatsnam. Zij werden geflankeerd door Vreni van Herk op links en bij afwezigheid van Stephanie was middenveldster Merijn Buitenhek vandaag rechtsback. Een positie waarop ze een tijd niet meer heeft gespeeld, maar Merijn kent geen zenuwen en speelde een zeer overtuigende wedstrijd.

  Op het middenveld startte Linda Kemperman in de basis. De 34 jarige routinier kampt al bijna het hele seizoen met een voetblessure, maar pakt langzaam maar zeker haar minuten weer mee. Michelle Hersmis en Sylvia van Leeuwen maakten het middenveld compleet. Nina van der Hoeven, Francis Koning en Romy van der Helm vormden vandaag de voorhoede.

  De vele familieleden, vrienden en kennissen die RKAVV kwamen aanmoedigen zagen leuke, sportieve wedstrijd met twee vrij gelijkwaardige ploegen. Lyra leek minder last te hebben zenuwen en begon wat overtuigender dan de ploeg uit Leidschendam. Toch was het RKAVV dat na een minuut of 20 op voorsprong kwam. Een corner van Michelle werd door Sylvia binnen gewerkt, 1-0. Nog voor rust kwam Lyra echter op gelijke hoogte nadat keepster Sterre een hoge bal onvoldoende kon verwerken en de Lyra speelster de bal simpel kon binnen tikken, 1-1.

  In de rust werden nog even de puntjes op de i gezet. Wel direct druk zetten op het centrale duo, of Lyra achterin de bal laten rondspelen? Gekozen werd compact te spelen en het centrale duo tot bepaalde hoogte elkaar de bal toe te laten schuiven en dan wel vol druk te zetten. Een goede keuze, want hoewel Lyra achterin dus wel veel de bal had, kwam het middenveld niet aan voetballen toe en waren lange ballen een prooi voor de RKAVV verdediging. Lyra koos ervoor om RKAVV wel achterin vast te zetten, maar zowel Jessie als Danitsja raakten hier niet van onder de indruk en omdat ook het middenveld regelmatig ingespeeld werd, kwam RKAVV er toch vaak goed uit en kregen Francis, Romy en Jessie nog enkele kansen om de Leidschendamse vrouwen op voorsprong te schieten.

  Lyra liet zich ook niet onbetuigd wat kansen betreft, maar het was RKAVV dat een verdiende 2-1 voorsprong pakte. Drie verdedigsters van Lyra probeerden een vrije trap van Jessie te verdedigen maar kregen de bal niet weg. Francis was er als de kippen bij, gooide haar lichaam er in, twijfelde niet en knalde de bal een half uur voor tijd tegen de touwen.

  RKAVV wisselde direct en met verse krachten kon het de aanvalsgolven van Lyra die volgden weerstaan. Het kreeg zelf ook nog wat kansen, maar Sylvia overschatte haar aerodynamica en kreeg de bal daardoor niet bij ingevallen onder 17 speelster Melanie Zalm en andere invalster Marleen Vogels kwam net een teen te kort om een lange bal langs de keepster te tikken.

  Lyra zette alles op alles en het was nog even billenknijpen voor RKAVV, maar de overwinning werd mede dankzij de hartstochtelijk aanmoedigende RKAVV supporters over de streep getrokken.

  De blijdschap was groot en ook in Rome en Barcelona werd meegeleefd en feestgevierd bleek uit de vele filmpjes in de RKAVV groepsapp.

  Een mooi einde van het seizoen 2017/2018 voor RKAVV VR1. Een seizoen dat moeizaam begon, zich kenmerkte door allerlei randzaken en diverse blessures. Het team rechtte echter haar rug en ging vol strijd en passie iedere wedstrijd in met een mooie 4e plek in de competitie en de Haaglandencup als beloning.

  Nu een paar weken uitrusten tot op 11 augustus de trainingen weer beginnen. Dan hopelijk een seizoen zonder gedoe met randzaken (en zonder blessures), maar met net zoveel strijd, passie, goed voetbal en vooral plezier!

  Fijne familiedag allemaal!

rfwbs-sliderfwbs-slide